Що таке брендбук і навіщо він потрібен?

брендбук

Що таке брендбук і навіщо він потрібен?

Створюючи свій бізнес або бренд, ви повинні дбати про набагато більше, ніж про продукт чи послугу, які продаєте. Ваш бренд — це інструмент, за допомогою якого клієнти оцінюють імідж та основні цінності компанії, перш ніж вступити в контакт з її представниками та зробити замовлення. Бренд та імідж є ключовими для розуміння того, чим є ваша компанія, чому слід звернути на неї увагу, потрібно співпрацювати саме з нею, купувати саме її товари.

Багато хто, починаючи власний бізнес, взагалі не думає про ідентичність бренду чи вважає, що це не часі, можна відкласти на потім, бо створення брендбуку (документу, що є фундаментом презентації бренду) – це процес трудомісткий. Однак це є помилкою, адже довгострокові переваги професійно розробленого брендбуку варті зусиль та витрат.

Отже, що таке брендбук? Брендбук — це документ, а саме докладний посібник, який описує зовнішній вигляд бренду включно з логотипом, кольорами, шрифтами, зображеннями та іншим, що складає візуальну частину бренду, яку ще називають «гайдлайн». Також брендбук може описувати навіть звуки, запахи та матеріалами, а іноді ще й тон голосу, який компанія використовує, звертаючись до клієнтів, може містити список ідентифікаційних слів, що мають відношення до бренду. Тобто це справжня біблія бренду з його фірмового стилю.

Навіщо вам брендбук?

Отже, зрозуміло, що таке брендбук. І навіщо ж він потрібен?

А потрібен він тому, що:

– Встановлює конкретні правила та вказівки щодо підтримки фірмового стилю компанії в її зовнішніх та внутрішніх комунікаціях. Створення брендбуку гарантує, що ваші працівники – собливо маркетологи – відразу знатимуть, яку мову та кольори використовувати, яких правил дизайну дотримуватися, які принципи та цінності притаманні вашому бізнесу, яка його стратегія. Це важливо для того, щоб працівники діяли злагоджено.

– Багато людей вважають, що важливо мати всю актуальну та завжди доступну інформацію про компанію в одному місці. З брендбуком це легко реалізувати, зберігаючи його у хмарному сховищі, де ваші працівники матимуть доступ до необхідних інструкцій у будь-який час і де б вони не були.

– Брендбук є основою для виготовлення будь-якої поліграфічної чи брендованої продукції компанії, як то візитки, блокноти, ручки, фірмові бланки, футболки, кружки, банери та інше.

– Дає можливість найбільш повно та позитивно презентувати бренд цільовій аудиторії. Також створення брендбуку – це можливість поглянути на ваш логотип і вирішити, чи відображає він мету компанії, її особистість.

– Брендбук систематизує інформацію про компанію, про її головну місію, стандарти й цінності. Цей контент потрапляє до ЗМІ, фрілансерів, аутсорсингових агенцій, що допомагає швидко донести саме ту інформацію, яку потрібно.

– У деяких випадках компанія може мати потребу участі клієнтів у розробці брендбуку (наприклад, компанія відеоігор хоче, щоб гравці створювали власні моди). Залучення клієнтів в такому випадку є найкращим способом спонукати їх до подальших покупок та участі у житті компанії.

– Брендбук буде корисним в різних структурах компанії (наприклад, не лише для маркетологів або тих, хто створює прес-релізи, але й для відділу продажів).

– Можна показати читачам брендбуку конкретні переваги бренду, розповісти про те, як змінити своє життя на краще, використовуючи продукти бренду.

Всі відомі корпорації мають брендбуки

Найуспішніші у світі бренди зробили власні брендбуки та поширили їх в Інтернеті. Саме компанії з єдиним баченням бренду приносять найбільші доходи.

Згадайте корпорації, які відомі своїм брендом. Наприклад, Apple і Microsoft.

Apple постійно використовує єдиний стиль спілкування, що зафіксовано у брендбуці з 1990-х років. Apple використовує єдину колірну гаму, стиль шрифту та дотримується своєї місії. Усі зацікавлені знають основні цінності корпорації та одразу впізнають її візуальний контент.

Microsoft спілкується з діловими людьми, звичайними користувачами та навіть молодими геймерами, що викликає необхідність багатьох каналів комунікації. А тому складно визначити загальний тон компанії. Замість одного брендбуку Microsoft має кілька для різних сегментів клієнтів. Простота та різноманітність – ключові елементи стратегії Microsoft, що зафіксована у брендбуках.

Майже всі одразу впізнають культовий шрифт, який використовує Coca-Cola, навіть якщо це інший алфавіт, та яскравий фіолетовий логотип Milka. І це також строго зафіксовано у брендбуках цих торгівельних марок.

брендбук

Чому створення брендбуку довіряють Мас Едженсі?

Створити посібник зі стилю бренду – справа досить складна.

Розроблений Мас Едженсі візуал буде підтримувати увагу аудиторії компанії, бо графічний дизайн (шрифти, основні та додаткові кольори, правильне використання простору) створять приємні асоціації у користувачів. За потреби ми додамо інтерактивні елементи (аудіо-, відеоконтент), які будуть корисні для цільової аудиторії.

Фахівці Mas Agency розроблять брендбук, який дозволить вашим працівникам отримати доступ до вказівок щодо бренду на будь-якому пристрої. За потреби ви зможете швидко оновити версію брендбуку. Ми надамо можливість поділитися документом з усіма або лише з тими, хто отримає пряме посилання. Ви зможете відстежити, чи зацікавлений був читач у вивченні вашого бренду.

Створення брендбуку – це фундамент візуальної ідентичності вашої компанії. Такий посібник зі стилю складається з багатьох елементів, необхідних для розвитку бренду. Більшість великих компаній створили власний брендбук і діляться ним зі своїми партнерами, підрядниками, роботодавцями через Інтернет. Якщо у вас немає ще брендбуку, саме час виправити це.

Зверніться до Mas Agency – і ми створимо для вас не лише брендбук, але й інші маркетингові матеріали, такі як онлайн-каталоги, інфографіки, електронні книги, цифрові брошури, які можна зберегти в «хмарі» та переглядати з будь-якого комп’ютера та мобільного пристрою в будь-який час.

КЕЙСИ

01 / 15
Facebook БФ
«Разом для
України»
Просування в соцмережах
Просування в соцмережах
Нова
стратегія
Києва
Політична підтримка
в Інтернеті
Google-реклама
Сайт Діти ми
встигнемо
Розробка сайтів
Instagram
«Новопечерські
раки»
Просування в соцмережах
Просування в соцмережах
Facebook
Андрія
Одарченка
Політична підтримка
в Інтернеті
Політична підтримка в Інтернеті
Instagram
«RINNOVO»
Просування в соцмережах
Просування в соцмережах
wellcrypto
Google Search
Google Search
парк
осокорки
Google Search
Google Search
діти ми
встигнемо
Google Search
Google Search
Сайт Парк
Осокорки
Розробка сайтів
Розробка сайтів
Сайт
Wellcrypto
Розробка сайтів
Розробка сайтів
Сайт
Владислави
Молчанової
Розробка сайтів
Розробка сайтів
rinnovo
Google Search
Google Search